2012. március 21., szerda

Barbie torta

Többen is kértétek a lányom születésnapjára készített Barbie torta leírását. Ímhol. :)

A torta nem saját ötlet, az eredetit itt találjátok. Ezt én annyiban módosítottam, hogy a krémet epresre cseréltem a lányom kívánságára.

Így készült:

Sütni kell két piskótát. Ehhez bármilyen vizes piskóta recept jó, én ezt használtam. Az egyik adagot egy kerek, lyukas közepű kuglóf-formában, a másikat egy közepes tepsiben sütöttem.

A krémhez (amit eredetileg itt találtam) kell:

2 csomag epres pudingpor
8 kanál cukor
5 dl tej (ha nem lesz hűtőben a torta, elég 4 dl)
40 dkg eperdzsem 20 dkg vaj

Az eperkrémhez a tejet felmelegítjük. A pudingport, a cukrot, és az eperdzsemet kevés tejjel elkeverjük, majd óvatosan hozzáöntjük a többi tejet és összefőzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a krémet.

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a lényegi rész, az összeállítás.

A kuglóf-formában sütött piskótát kettévágtam, a tepsiből pedig egyre kisebb köröket vágtam ki (kistányérok, tálkák segítségével). Olyan magas legyen a sok piskótakorong egymásra rakva, mint a baba dereka. (Kicsit lehet kisebb, mert a krém emeli.) Befóliázzuk a babát a melléig és kezdhetjük a krémmel való töltést. Ha ezzel megvagyunk, kb. így néz ki.
A tortalapok széleit egy recés késsel lefarigcsáltam, hogy formásabb legyen. Ezután összekeverünk 20 dkg margarint 2-3 ek porcukorral (nehéz...) és bevonjuk vele a tortát (még nehezebb...). Ekkor tegyük hűtőbe kb 1 órára, hogy kicsit összeálljon. Ezzel a bevonattal így fest a torta.
És jöhet a díszítés. Ehhez én 4 csomag fehér és 1-1 piros és rózsaszín marcipánt használtam el. (egy csomag 15 dkg). Sajnos a folyamatról nincsenek képek, csak a végeredményről, de megpróbálom leírni. Nagyon vékonyra kinyújtjuk a marcipánt (kb 2-3 mm-re) és egy centis csíkokat vágunk belőle. Kézzel összehajtogatjuk. (Könnyebb, mint amilyennek látszik.) Én a fehérrel kezdtem, a szoknya alján mentem körbe először. Ezután bejelöltem késsel, meddig tartson a fodros rész elöl és alulról felfelé haladva megcsináltam. A fodrok könnyen illeszthetőek, és jól takarja a felette lévő sor a szélét. Mikor ez kész lett, rózsaszín marcipánból elkészítettem a szoknya hátulját. Ide már csak kinyújtottam, hosszú háromszögeket vágtam ki és illesztettem.

Ezután megcsináltam a ruha felső részét és az illesztéseket piros fodorral fedtem.

Végül marcipán szivecskékkel díszítettem a szoknyát hátul.
Hát, nem fogok gyakran ilyen tortát készíteni (bár már a kisebbik lányom is megrendelte a szülinapjára), mert csak az összeállítás és a díszítés 5 órán keresztül tartott (sütés nélkül). De óriási volt az öröm, ezért megérte. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése